0
You have 0 items in your cart
0
You have 0 items in your cart

10 Χρόνια χρήση των ΕΜ στο μελισσοκομείο άπο έμπειρο μελισσοκόμο

“Η χρήση των Ενεργών μικροοργανισμών στην μελισσοκομία”

Oνομάζομαι Λευτέρης Παναγιωτάκης, είμαι κάτοικος Κρήτης και ασχολούμαι 10 χρόνια ενεργά με τη μελισσοκομία.

Η χρήση των ΕΜ® (ενεργοί μικροοργανισμοί) είναι ένα θέμα που έχω μοιραστεί και παλαιότερα, αφού είμαι ικανοποιημένος σαν μελισσοκόμος από τα αποτελέσματα που φέρουν στην υγεία των μελισσών, χωρίς όμως να επιβαρύνουν τα προϊόντα τους.

Διατηρώ περίπου 300 μεταφερόμενα μελίσσια στο νομό Χανίων, τα περισσότερα από αυτά τρυγιούνται σε πρώιμο και όψιμο θυμάρι, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αντιβιοτικά και οι ετήσιες απώλειες μελισσοσμηνών είναι της τάξης του 10%, κυρίως μετά από τον τελευταίο τρύγο στα θυμάρια-πεύκα όταν τα μελίσσια είναι καταπονημένα από την αύξηση των βαρρόα και των σφιγγών, οπότε συνενώνω για να μην χάσω αργότερα τα αδύναμα.

Αντιμετώπιση των βαρρόα.

Για την καταπολέμηση των βαρρόα χρησιμοποιώ διένυδρο οξαλικό οξύ με ενστάλλαξη σε ξεγόνιαστα μελίσσια στα τέλη Δεκέμβρη, οξαλικό με γλυκερίνη σε εμποτισμένες ταινίες (σπογγοπετσέτες) στα τέλη Απρίλη και έπειτα από τον τελευταίο τρύγο στα θυμάρια (μετά τις 15 Σεπτέμβρη), πραγματοποιώ θεραπεία με χημικό σκεύασμα. Συστήνω ανεπιφύλακτα τη χρήση γονοφωλιάς με αεριζόμενο κινητό πάτο με σίτα, βοηθάει τα μελίσσια τόσο στο θέμα της υγρασίας όσο και στην καθαριότητα, αυτό γίνεται φανερό όταν στο ίδιο μελισσοκομείο τα μελίσσια αυτά έχουν πάντα μεγαλύτερους πληθυσμούς.

Τι είναι οι Ενεργοί μικροοργανισμοί και πώς βοηθάνε το μελίσσι;

Οι Ενεργοί μικροοργανισμοί είναι ένα μείγμα διάφορων ωφέλιμων μικροοργανισμών, που αποτελείται από βακτήρια του γαλακτικού οξέος, φωτοσυνθετικά βακτήρια, διάφορα είδη μαγιάς και ζυμομύκητες.  

Ενεργοί μικροοργανισμοί (στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι βακτήρια του γαλακτικού οξέος) εμπλουτίζουν τη φυσική χλωρίδα των λακτοβακίλων που κατοικούν φυσιολογικά στον πρόλοβο των μελισσών, οι οποίοι με τη σειρά τους βοηθούν στην παρασκευή της αποθηκευμένης γύρης ή αλλιώς μελισσόψωμου. Οι λακτοβάκιλοι παράγουν επίσης γαλακτικό οξύ, οργανικά οξέα, υπεροξείδιο του υδρογόνου και αντιμικροβιακά πεπτίδια που προστατεύουν τις μέλισσες από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. 

Πώς χρησιμοποιώ τους Ενεργούς μικροοργανισμούς στα μελίσσια;

Η χρήση των Ενεργών μικροοργανισμών είναι συνεχής σε όλη τη διάρκεια της μελισσοκομικής χρονιάς, ξεκινώντας από την προσθήκη ΕΜ στο ζυμωτό ζαχαροζύμαρο με μέλι, που χρησιμοποιώ για ξεχειμώνιασμα σε ποσοστό 1% w/w και στις υγρές τροφοδοσίες της άνοιξης σε ποσοστό από 1 έως 2% v/v.

Το ΕΜ® εφόσον έχουμε άνεση χρόνου και σχετικά καλό καιρό (για αποφυγή της περιττής υγρασίας στο μελίσσι), χρησιμοποιείται με ψεκασμό πάνω στα πλαίσια, αυτούσιο ή αραιωμένο με νερό (σε αναλογία 1/1) σε χειρισμούς όπως, τη δημιουργία παραφυάδων, όπου συνήθως φτιάχνονται με πλαίσια-πληθυσμούς που παίρνονται από διαφορετικά μελίσσια, συνενώσεις, επιθεωρήσεις, προσθήκη πλαισίων κτλ. Η έντονη αντιοξειδωτική δράση των Ενεργών μικροοργανισμών, η όξινη και ευχάριστη οσμή του διαλύματος, είναι απόλυτα αποδεκτή στο μελίσσι εφαρμογής, στο οποίο παρατηρούμε άμεσα πολλές συλλέκτριες να συλλέγουν αυτούσιο το ΕΜ® στα σημεία ψεκασμού.

Μπορούμε να έχουμε υγιή και παραγωγικά μελίσσια χωρίς να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά.

Έχει αποδειχτεί με επιστημονικές έρευνες ότι η παρουσία λακτοβακίλων στα ΕΜ®, σε συνδυασμό με το όξινο pH  και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, αναστέλλουν την βλάστηση των βακτηρίων της Αμερικανικής σηψηγονίας, ενώ καταπολεμούν και τα πρωτόζωα της Nosema apis και Nosema cerane.

Συντηρείται δυστυχώς μεταξύ των συναδέλφων ο μύθος ότι χωρίς αντιβιοτικά τα μελίσσια δεν μπορούν να επιβιώσουν και κάθε φθινόπωρο ορισμένοι μελισσοκόμοι πραγματοποιούν προληπτική θεραπεία με χρήση τεραμυκίνης και FUMAGILIN-B (φουμιντίλ).

Αυτό είναι μία άσκοπη ενέργεια που δεν θεραπεύει την ασθένεια, αλλά εξασθενεί τα μελίσσια σκοτώνοντας της ωφέλιμη χλωρίδα λακτοβακίλων που βρίσκεται φυσιολογικά στον πρόλοβο της μέλισσας και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθούν υπολείμματα αντιβιοτικών στο μέλι.

Συμπέρασμα

Με την πάροδο των ετών με βάση την εμπειρία που έχω αποκομίσει δουλεύοντας πάνω στα δικά μου μελίσσια, χρησιμοποιώντας προληπτικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα τους Ενεργούς μικροοργανισμούς, προτείνω ανεπιφύλακτα το ΕΜ® στους συναδέλφους που θέλουν να δουλέψουν με ένα βιολογικό, φιλικό προς τη μέλισσα, τον άνθρωπο και το περιβάλλον σκεύασμα.

Η χρήση των Ενεργών μικροοργανισμών στο μελίσσι, σε συνδυασμό πάντα με την ορθή μελισσοκομική πρακτική, τις μεταφορές σε πλούσιες γυρεοδοτικές ανθοφορίες, την τακτική ανανέωση των βασιλισσών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των βαρρόα, είναι το κλειδί για να έχουμε υγιή και παραγωγικά μελίσσια. Δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα για να “φτιάξουμε” σούπερ μέλισσες, υπάρχουν σωστοί μελισσοκόμοι με παραγωγικά μελίσσια, που με τη βοήθεια βιολογικών μελισσοκομικών σκευασμάτων, μπορούν να επιτύχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην υγεία των μελισσοσμηνών τους.

Λευτέρης Παναγιωτάκης
Χημικός ΕΚΠΑ, μελισσοκόμος
www.melistixokritis.gr

Related Posts