0
You have 0 items in your cart
0
You have 0 items in your cart

Επανάκτηση οργανικής ύλης μετά από πλημμύρα η φωτιά

ΤΟ ΒΟΚΑΣΙ (ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ) ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ

Η κομποστοποίηση είναι ένα επείγον θέμα για όλη την ανθρωπότητα!

Ένα γόνιμο και υγιές έδαφος είναι η βάση για υγιή φυτά, ζώα και ανθρώπους. Και η οργανική ύλη του εδάφους (Χούμους του εδάφους) είναι το θεμέλιο για υγιή και παραγωγικά εδάφη. Η κατανόηση του ρόλου της οργανικής ύλης στη διατήρηση ενός υγιούς εδάφους είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη οικολογικά ορθών γεωργικών πρακτικών. Η οργανική ουσία επηρεάζει θετικά ή τροποποιεί την επίδραση,  όλων των ιδιοτήτων του εδάφους, και είναι αυτό που κάνει το έδαφος γόνιμο.

Η  οργανική ύλη που παράγεται από την αποσύνθεση φυτικής και ζωικής ύλης μέσω βιολογικών διεργασιών. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και η παρουσία του βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του εδάφους. Όσο περισσότερος χούμος βρίσκεται στο επιφανειακό έδαφος, τόσο πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είναι αυτό και τόσο καλύτερες είναι οι συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών.

Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΥΛΗ  Αυξάνει τη διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών

Καθώς η οργανική ουσία αποσυντίθεται, τα θρεπτικά συστατικά μετατρέπονται σε μορφές που τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν απευθείας. Ταυτόχρονα παράγονται οργανικά μόρια ικανά να συγκρατήσουν και να προστατεύσουν ορισμένα μικροθρεπτικά στοιχεία.

Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΥΛΗ Βελτιώνει το εδαφικό πορώδες

Το υψηλό εδαφικό πορώδες επιτρέπει στο νερό να εισέρχεται εύκολα, αντί να τρέχει από την επιφάνεια. Έτσι μειώνεται η απορροή νερού, τα φυτά μπορούν να το αξιοποιήσουν μεταξύ των βροχών και εμφανίζεται λιγότερη διάβρωση. Το χώμα αερίζεται καλά, οι ρίζες μπορούν εύκολα να λάβουν οξυγόνο και να απαλλαγούν από το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα ευνοείται η ανάπτυξή τους χωρίς να συμπιέζονται από εδαφικά συσσωματώματα.

 

Oργανικά υλικά είναι, τα φύλλα του φθινόπωρου, τα κλαδέματα των δένδρων, τα υπολείμματα τροφής (από μαγειρέματα), υπολείμματα καλλιεργειών, φύκια, κοπριά, άχυρα, κλαδέματα κλπ.

Οι άνθρωποι αντί να αξιοποιούν τα οργανικά υλικά που είναι άφθονα στο περιβάλλον και να δημιουργούν χούμους μέσω της κομποστοποίησης, χρησιμοποιούν λιπάσματα. Ένα μέρος των  οργανικών υλικών καταλήγουν στις χωματερές ή δεν αξιοποιούνται, παραδείγματος χάριν καίγονται στα χωράφια.

Μια ιδιαίτερη μέθοδος κομποστοποίησης είναι το ΒΟΚΑΣΙ.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην χρήση των ΕΜ® (ενεργοί μικροοργανισμοί) εφεύρεση του καθηγητή πανεπιστημίου της γεωπονίας από την Ιαπωνία Dr. TEROUO HIGA

Η ιδιαιτερότητα της οφείλεται στο γεγονός ότι γίνεται αναερόβια. Οι μικροοργανισμοί ΕΜ® δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα! Δημιουργούν κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης (ΒΟΚΑΣΙ) ζυμώσεις έτσι ώστε δεν μεσολαβεί η σήψη για την χουμοποίηση των οργανικών υλικών έτσι δεν εκπέμπεται C0² στην ατμόσφαιρα. Στη γνωστή κομποστοποίηση παραμένουν τα υλικά σε ένα χώρο όπου μπορούμε να τα αναδεύουμε και μετά από ένα χρονικό διάστημα δημιουργείται σιγά σιγά το χούμους. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, κοπιαστική  και κανείς αγρότης σήμερα δεν έχει διαθέσιμο το χρόνο που απαιτείται. Στο ΒΟΚΑΣΙ δεν χρειάζεται να αναδεύουμε τα υλικά, ψεκάζουμε απλά με τους ΕΜ® μικροοργανισμούς και αναδεύουμε μόνο μια φορά τα υλικά. Τέλος σκεπάζουμε με ένα νάιλον. Επειδή δεν χάνεται ενέργεια κατά την διάρκεια της ζύμωση το κομποστοποιημένο, υλικό έχει το ίδιο αρχικό βάρος, αυτό είναι άλλο ένα πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου κομποστοποίησης.

 

Η Συνταγή για υψηλής ποιότητας  ΕΜ-ΒΟΚΑΣΙ (Κομπόστα)

Χρησιμοποιούμε για 1 m3:

  • 20% Βιομάζα (φρέσκια κοπριά, όχι πάντα απαραίτητη)
  • 80% Oργανικό υλικό (άχυρο, κλαδέματα, φύλλα, γρασίδι, φύκια κλπ.)
  • 12 κιλά μπετονίτη η αργιλώδες χώμα
  • 12 κιλά σκόνη από κοχύλια

Κατά τη διαδικασία του ανακατέματος των υλικών χρησιμοποιούμε 2-5 λίτρα ενεργοποιημένο EM 1® m³, που το διαλύουμε σε τόσο νερό ώστε να πετύχουμε μία υγρασία  35-40%. Λαμβάνουμε πάντα υπόψη την υγρασία των υλικών που θέλουμε να κομποστοποιήσουμε. Αν τα υλικά είναι υγρά είναι απαραίτητο να τα ανακατέψουμε με πιο στεγνά υλικά.

Η διαδικασία της ζύμωσης

Αφού θα έχει επιτευχθεί η υγρασία 35-40% των υλικών, δεν θα πρέπει να ανακατέψουμε για τις επόμενες 8 εβδομάδες.
Σκεπάζουμε με ένα πλαστικό ώστε να επιτύχουμε την αναερόβια ζύμωση.
Η ζύμωση είναι έτοιμη σε 8 εβδομάδες.

Το pH πρέπει κατά την διάρκεια της ζύμωσης  να είναι 6-7 βαθμούς για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η σκόνη του μπετονίτη καθώς και ο κοραλιούχος ασβέστης. Το ΒΟΚΑΣΙ καταργεί τα  λιπάσματα. Το ΒΟΚΑΣΙ συγκρατεί θρεπτικά συστατικά και είναι τροφή για το έδαφος, με δισεκατομμύρια αποτελεσματικούς μικροοργανισμούς και τους μεταβολίτες τους (βιταμίνες, οργανικά οξέα, ακόμη και αντιβιοτικά).

Σχετικό video πως κάνουμε το ΒΟΚΑΣΙ.

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ

Η κομποστοποίηση είναι ένα επείγον θέμα για όλη την ανθρωπότητα!

Με το ΒΟΚΑΣΙ επιτυγχάνεται:

  • Οργανική ύλη
  • Καλλιέργεια στο ίδιο χωράφι χωρίς αγρανάπαυση
  • Δέσμευση του οξυγόνου, αζώτου, άνθρακα από την ατμόσφαιρα
  • Μείωση των αζωτούχων λιπασμάτων
  • μείωση του αζώτου 50%
  • Αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας
  • Υγιή φυτά με πλούσια καρποφορία
  • Αξιοποίηση στο έπακρο της εδαφικής υγρασίας
  • Προστασία του ριζικού συστήματος από παθογόνους μικροοργανισμούς
  • Αυξημένη ικανότητα φωτοσύνθεσης
  • Δημιουργούνται προϋποθέσεις ανθεκτικότητας σε συνθήκες stress όπως η αυξημένη υγρασία, καύσωνας και η παγωνιά

Βιβλιογραφία:
Μια επανάσταση που θα σώσαει την Γή (Συγγραφέας είναι ο εφευρέτης των ΕΜ ΔΡ ΤΕΡΟΥΟ ΧΙΓΚΑ)

Υλικά:
Ενεργοποιητής Εδάφους