0
You have 0 items in your cart
0
You have 0 items in your cart

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.

Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 60% των οικιακών απορριμμάτων (απομεινάρια τροφής) μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Ως κομποστοποίηση ορίζεται η αερόβια βιολογική (οξειδωτική) διαδικασία αποικοδόμησης και σταθεροποίησης των οργανικών υλικών, που πραγματοποιείται από βακτήρια, και μύκητες που αναλαμβάνουν τον ρόλο των εργατών της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν
διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (σκούρο χρώμα και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο.

Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζονται:

  1. Οργανικό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)
  2. Αερισμός
  3. Ελεγχόμενη μέγιστη δυνατή σχετική υγρασία
  4. Μικρό μέγεθος υλικών

Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε

Κλαδιά θρυμματισμένα, γρασίδι, φύλλα, καφέ, τσόφλια από αυγά, άχυρα, πριονίδια, τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες, μύγες κ.α..

Μια ιδιαίτερη μέθοδος κομποστοποίησης είναι το ΒΟΚΑΣΙ .

Η κομποστοποίηση ΒΟΚΑΣΙ είναι σχεδόν άγνωστη! Είναι γνωστή μόνο στο κοινό που γνωρίζει την εφεύρεση ΕΜ®.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην χρήση των ΕΜ® (ενεργοί μικροοργανισμοί) εφεύρεση του καθηγητή πανεπιστημίου της γεωπονίας από την Ιαπωνία Dr. TEROUO HIGA.

Η ιδιαιτερότητα της οφείλεται στο γεγονός ότι γίνεται αναερόβια. Οι μικροοργανισμοί ΕΜ® δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα! δημιουργούν κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης (ΒΟΚΑΣΙ) ζυμώσεις έτσι ώστε δεν μεσολαβεί η σήψη για την χουμοποίηση των οργανικών υλικών έτσι δεν εκπέμπεται C0² στην
ατμόσφαιρα.

Στη γνωστή κομποστοποίηση παραμένουν τα υλικά σε ένα χώρο όπου μπορούμε να τα αναδεύουμε και μετά από ένα χρονικό διάστημα δημιουργείται σιγά σιγά το χούμους.

Στο ΒΟΚΑΣΙ δεν χρειάζεται να αναδεύουμε τα υλικά. Αφού τα ψεκάζουμε με τους ΕΜ® σκεπάζουμε τα οργανικά υλικά μας με ένα νάιλον για να επιτευχθούν οι αναερόβιες συνθήκες.

ΒΟΚΑΣΙ είναι Γιαπωνέζικη λέξη και σημαίνει – οργανικό υλικό που ζυμώθηκε.

Έχουμε 2 δυνατότητες να κάνουμε ΒΟΚΑΣΙ

ΒΟΚΑΣΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

  • ΒΟΚΑΣΙ για μεγάλες εκτάσεις, όπου αφού συγκεντρώσουμε την οργανική υλη και ψεκάσουμε τους ΕΜ®  σκεπάζουμε με ένα νάιλον και περιμένουμε 8 εβδομάδες, μετά τις 8 εβδομάδες μπορούμε να το απλώσουμε στο χωράφι.

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ -ΒΟΚΑΣΙ

  • Η οικιακή κομποστοποίηση ΒΟΚΑΣΙ γίνεται μέσα σε ένα κάδο με καπάκι που εφαρμόζει πολύ καλά και το οποίο αποκλείει το οξυγόνο, ο κάδος έχει χωρητικότητα περίπου 20 λίτρα, σε αυτόν τον κάδο βάζω ότι απομένει από το μαγείρεμα.

Μαγειρεμένα και αμαγείρευτα κρέατα και ψάρια, αυγά και τα τσόφλια, κόκαλα από ψάρια, τυρί, λεμονόκουπες και φλούδες από πορτοκάλια.

Όλα τα παραπάνω είναι απαγορευμένα στην κλασσική κομποστοποίηση φρούτα και λαχανικά, ψωμιά, κατακάθια καφέ, φύλλα τσαγιού, κλπ. Όλα τα υπολείμματα λαχανικών της κουζίνας, μαραμένα λουλούδια.

Όλα τα παραπάνω υλικά καλό είναι να τεμαχίζονται για να μην πιάνουν πολύ χώρο και να μην αφήνουν θύλακες με αέρα (το κενό αέρος δημιουργεί οσμές, θέλουν καλό πάτημα ώστε να εξαφανίζονται τα κενά αέρος) και για να επιταχυνθεί η διαδικασία της ζύμωσης.

Διαβάστε την επιστημονική μελέτη που διεξήχθη  από τα ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης για την αναερόβια κομποστοποίηση η οποία μπορεί να γίνει μόνο με την προσθήκη των ΕΜ®

Επιστημονικός υπεύθυνος
Επίκουρος καθηγητής
Δρ. Θρασύβουλος Μανιός