0
You have 0 items in your cart
0
You have 0 items in your cart

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ -ΒΟΚΑΣΙ

Η κομποστοποίηση γίνεται σε ειδικά δοχεία χωρητικότητας 20 λίτρων περίπου που έχουν διάτρητο δεύτερο πυθμένα και ένα βρυσάκι από το οποίο απομακρύνονται τα κατασταλάγματα. Απαραίτητα είναι δύο δοχεία, μια και όταν γεμίσει το πρώτο, πρέπει να παραμείνει σε αυτό τον κάδο 15 ημέρες για να ωριμάσει.

Για να λειτουργήσει η αναερόβια αυτή μέθοδος ΒΟΚΑΣΙ θα πρέπει τα υπολείμματα της κουζίνας  να κόβονται μικρά τεμάχια να πασπαλίζονται με ένα πίτουρο που περιέχει τους ΕΜ® η να ψεκάζονται με τον ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΤΗ ΕΔΑΦΟΥΣ (ΕΜ® σε υγρή μορφή).

Στην οικιακή κομποστοποίηση ΒΟΚΑΣΙ έχουμε δυο προϊόντα τα  υπολείμματα που έχουμε τοποθετήσει  μέσα στον οικιακό κομποστοποιητή  και το υγρό καταστάλαγμα. Τα υπολείμματα μετά από 15 μέρες έχουν στραγγίσει από τα πολλά υγρά και έχουν υποστεί ζύμωση (κάτι σαν τουρσί).

 

Πως το κάνω
Απλώστε με το χέρι λίγο πίτουρο ΕΜ® στον πυθμένα του κάδου η  ψεκάστε με τον ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΤΗ.

Τοποθετείστε τα οργανικά σας απορρίμματα αφού τα έχετε τεμαχίσει  και κάνετε στρώσεις  όπως τα λαζάνια, για 2 εκατοστά απορρίμματα πασπαλίζετε λίγο με το πίτουρο ΕΜ®, πιέζετε  με επιμέλεια την επιφάνεια  ώστε να βγάλετε όλο τον αέρα που έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στα απορρίμματα.

Χρησιμοποιείστε μεγαλύτερη ποσότητα ΕΜ® πίτουρου εάν στα απορρίμματα περιλαμβάνονται υλικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως κρέας, αυγά, τυρί, ψάρια.

Επαναλάβετε την παραπάνω εργασία μέχρι να γεμίσει ο κάδος.

Όταν τοποθετείτε νέα σειρά απορριμμάτων δεν τα ανακατεύετε με τις προηγούμενες σειρές.

Μόλις γεμίσει ο κάδος, πασπαλίστε με μια πλούσια δόση πίτουρων όλη την επάνω επιφάνεια.

Σε 15 μέρες είναι έτοιμο και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενό του.

Κατά την διάρκεια των 15 ημερών αφαιρείτε τα υγρά των κατασταλαγμάτων.

 

Το περιεχόμενο του κάδου που έχετε τώρα με τη μέθοδο ΒΟΚΑΣΙ δεν διασπάται ούτε σαπίζει και διατηρεί την αρχική του υφή και εμφάνιση. Η τελική του αποικοδόμηση θα γίνει σε μια δεύτερη φάση στο έδαφος.

Εάν η οσμή είναι ευχάριστη (σαν το τουρσί) σημαίνει ότι το υλικό σας είναι έτοιμο προς χρήση. Το τοποθετείτε γύρω από τις ρίζες των φυτών και των δένδρων, το σκεπάζετε με λίγο χώμα και ποτίζετε με τον Ενεργοποιητή Εδάφους αραιωμένο σε νερό.

Εάν όμως μυρίζει άσχημα σκάψτε έναν μικρό λάκκο τοποθετήστε το υλικό σας και βρέξτε το καλά με ΕΜ® στη συνέχεια το σκεπάζετε με χώμα. Αυτό το υλικό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μετά από ένα μήνα.

Δυο είναι τα σημαντικά λάθη:

  • Να μην πατήσουμε σχολαστικά τα υπολείμματα της  τροφής και να μείνουν κενά αέρος στα ενδιάμεσα
  • Το ύψος των σειρών που στα ενδιάμεσα πασπαλίζουμε το ΕΜ® πίτουρο

Τα κατασταλάγματα που παράγονται στη διαδικασία της ζύμωσης είναι ένα άλλο πολύτιμο προϊόν. Περιέχουν θρεπτικά στοιχεία από τα οργανικά υλικά που ζυμώθηκαν και Ενεργούς Μικροοργανισμούς

Η  ποσότητα των υγρών που θα συγκεντρωθεί εξαρτάται από το είδος των υλικών που θα μπουν στην ανακύκλωση. Φρούτα και λαχανικά παράγουν περισσότερα υγρά από ότι άλλα υλικά.

Το υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση φυτών στον κήπο και σε γλάστρες. Η δοσολογία είναι 150 ml των υγρών  του κομποστοποιητή σε 5 λίτρα νερού, με αυτό το διάλυμα μπορείτε να ποτίσετε και να ψεκάσετε τα φυτά σας.  Το ίδιο ισχύει για δένδρα και θάμνους.  Το υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την καταπολέμηση της δυσοσμίας στις αποχετεύσεις. Ρίξτε μια ποσότητα υγρού με την ίδια  αραίωση στα σιφώνια της κουζίνας και των μπάνιων και στις τουαλέτες

Το υγρό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί την ίδια μέρα  από τη στιγμή της στράγγισης από τον κάδο.

Υλικά που επιτρέπονται

  • Μαγειρευμένα και αμαγείρευτα κρέατα και ψάρια
  • Αυγά και  τα τσόφλια κόκαλα από ψάρια,  τυρί
  • Λεμονόκουπες και φλούδες από πορτοκάλια

Όλα τα παραπάνω ήταν απαγορευμένα στην κλασσική κομποστοποίηση

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ψωμιά, κατακάθια καφέ, φύλλα τσαγιού, κλπ
  • Όλα τα υπολείμματα λαχανικών της κουζίνας
  • Μαραμένα λουλούδια

Όλα τα παραπάνω υλικά καλό είναι να τα τεμαχίζετε για να μην πιάνουν πολύ χώρο, να μην αφήνουν θύλακες με αέρα (δημιουργούν οσμές ,θέλουν καλό πάτημα ώστε να εξαφανίζονται τα κενά αέρος) και για να επιταχυνθεί η διαδικασία της ζύμωσης.

Διαβάστε την επιστημονική μελέτη που διεξήχθη στα Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ για την αναερόβια διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης υπό την επίβλεψη του:
Δρ. Θρασύβουλος Μανιός  Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Κρήτης