0
You have 0 items in your cart
0
You have 0 items in your cart

Εκπληκτική εξοικονόμηση σε Ποσοστό 90%

Η Κάνι, μια προαστιακή πόλη που βρίσκεται στη περιφέρεια της Ναγκόγια, της πόλης με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση στο νομό Γκρίφου, στο κεντροδυτικό τμήμα της ηπειρωτικής Ιαπωνίας, έχει σημειώσει εξαιρετική επιτυχία στη χρήση της τεχνολογίας των ΕΜ για την επεξεργασία των οικιακών αποριμμάτων, από το 1992 που εισήχθη για πρώτη φορά.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν τόσο εκπληκτικά, ώστε η πόλη προσελκύει τώρα το ενδιαφέρον ολόκληρης της χώρας και θεωρείται κάτι σαν πρωτοπόρος στον τομέα αυτόν, εξαιτίας των συντονισμένων προσπαθειών που καταβάλλει για τη διάδοση της συγκεκριμένης προσέγγισης όσον αφορά την επεξεργασία και τη διαχείρηση των απορριμμάτων. Η μέθοδος που εφάρμοσαν ήταν εξαιρετικά απλή. Κάθε οικογένεια είχε την ευθύνη για την επεξεργασία των οικιακών της απορριμμάτων. Ένα μείγμα από πίτουρο ρυζιού και υγρό συμπύκνωμα ΕΜ αφήνονταν να υποστεί ζύμωση και στη συνέχεια να στεγνώσει. Στη κατάσταση αυτή, το μείγμα δημιουργούσε το πίτουρο που αποκαλείται ΕΜ Βοκάσι. Τα οργανικά απορρίμματα που προέκυπταν πασπαλίζονταν με 10-20 γραμμάρια Βοκάσι και στη συνέχεια το συνολικό μείγμα σφραγίζονταν σ΄ ένα αεροστεγές δοχείο. Καθώς παράγονταν περισσότερα απορρίμματα, προστίθονταν νέα στρώματα απορριμμάτων και Βοκάσι. Το όλο μείγμα αφήνονταν να κατακαθίσει και τελικά μετατρέπονταν σ΄ένα πρώτης τάξεως οργανικό λίπασμα, έτοιμο για χρήση.

Μια από τις πλέον ενοχλητικές και δυσάρεστες πλευρές που σχετίζονται με την επεξεργασία των οικιακών απορριμμάτων είναι η μυρωδιά της σήψης που συνήθως συνοδεύει τη διαδικασία.  Με τη χρήση του ΕΜ Βοκάσι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις δυσάρεστες οσμές τέτοιας φύσεως, καθώς καταστέλλει αποτελεσματικά τις δραστηριότητες των σαπρογενών ή σηπτικών βακτηρίων που τις προκαλούν. Υπάρχει μια ανεπαίσθητη μυρωδιά-σε καμία περίπτωση όμως δυσάρεστη-την οποία θα αναγνωρίσει εύκολα ο καθένας που είναι εξοικειωμένος με τα ιαπωνικά τουρσιά, καθώς θυμίζει την αρκετά χαρακτηριστική, οξεία μυρωδιά που αυτά αναδίδουν.
Η μυρωδιά που αναδίδεται από το ΕΜ, όταν χρησιμοποιείται για τη μετατροπή των οργανικών απορριμμάτων σε οργανικό λίπασμα, δεν είναι δυσάρεστη. Καθώς δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές που να ενοχλούν την οικογένεια ή τους γείτονες, η οικογένεια που διαχειρίζεται τα δικά της οικιακά απορρίμματα μπορεί να κρατά το δοχείο με το μείγμα έξω, στην αυλή της. Το ΕΜ Βοκάσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Εάν σκορπιστεί πάνω από έναν κήπο και γύρω από τις ρίζες των φυτών και των καλλωπιστικών θάμνων, ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό των ενεργών μικροοργανισμών που ήδη υπάρχουν στο έδαφος, διεγείροντας την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα πρώτης τάξεως φυτά, δέντρα, φρούτα και λαχανικά, χωρίς να χρειάζονται πλέον τα φυτοφάρμακα ή τα χημικά λιπάσματα.

Το υγρό ίζημα που παράγεται από τη μείξη του ΕΜ Βοκάσι και των οικιακών απορριμμάτων έχει επίσης πολλαπλές χρήσεις. Μπορεί με αυτό να παρασκευαστεί αραιωμένο διάλυμα με αναλογία ένα μέρος πυκνού διαλύματος προς 100 μέρη νερού και να χρησιμοποιηθεί ως υγρό λίπασμα. Παράλληλα, όταν ρίξουμε σε σωλήνες αποχέτευσης και σε στόμια όπως αυτά που υπάρχουν στην κουζίνα, στην μπανιέρα και στην τουαλέτα, δε διαλύει απλά τελείως τις μολυσμένες ουσίες που συσσωρεύονται μέσα στο αποχετευτικό σύστημα και στους σωλήνες υγρών λυμάτων αλλά δρα επίσης και ως αποσμητικό, καθώς βοηθά να διατηρείται ένα ευχάριστο άρωμα στους σωλήνες και στο σύστημα γενικότερα.

Τα οφέλη της συγκεκριμένης χρήσης της τεχνολογίας των ΕΜ στο αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού δεν περιορίζονται απλά μόνο στο σπίτι στο οποίο χρησιμοποιείται. Τα λύματα από τα σπίτια θα πρέπει κάποια στιγμή να χύνονται στο κεντρικό σύστημα αποχέτευσης. Όταν λοιπόν αυτά περιέχουν ΕΜ, καθαρίζουν τα λύματα των υπονόμων με τα οποία ανακατεύονται, καθώς επίσης και τους υπονόμους από τους οποίους περνούν. Στη συνέχεια, συμβάλλουν στον καθαρισμό των μολυσμένων και ρυπασμένων ποταμών από τη στιγμή που θα καταλήξουν σ΄αυτούς, και τέλος, στον καθαρισμό των ωκεανών. Όταν προστεθούν σε σηπτικούς βόθρους, οι μικροοργανισμοί στην τεχνολογία των ΕΜ επιταχύνουν την αποσύνθεση, και με τον τρόπο αυτό όχι μόνο προλαμβάνουν τις δυσάρεστες οσμές και την μόλυνση, αλλά παράλληλα καθαρίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα του νερού, καθιστώντας αρκετά πιο εύκολη την ανακύκλωσή του.

 

Related Posts