0
You have 0 items in your cart
0
You have 0 items in your cart

Πως ένα αγρόκτημα ανακτήθηκε γρήγορα μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα

Το ΕΜ μειώνει σημαντικά την ραδιενέργεια

Αγρότης σώζει τις καλλιέργειες του από το ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ και ΤΣΟΥΝΑΜΙ που έπληξε την Ιαπωνία.

‘Όταν ο μεγάλος ανατολικό-ιαπωνικός σεισμός και τσουνάμι έπληξαν την ανατολική περιοχή της ηπειρωτικής χώρας της Ιαπωνίας το Μάρτιο του 2011, η υποστηρικτική ομάδα των ΕΜ έτρεξαν να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές, παρέχοντας υλικά ΕΜ και τεχνική υποστήριξη.

Βοήθησαν τους αγρότες που χρησιμοποιούσαν ΕΜ και εκείνους που έδειξαν ενδιαφέρον για τη τεχνολογία των ΕΜ.

Ο κύριος Ishii είναι αφοσιωμένος αγρότης των ΕΜ, ο οποίος επίσης προσβλήθηκε από το πυρηνικό ατύχημα του εργοστασίου στη Φουκουσίμα μετά το χτύπημα του τσουνάμι. Δούλευε στο κατασκευαστικό κλάδο όταν γνώρισε την τεχνολογία των ΕΜ το 1993. Τότε «έπεσε» στα χέρια του το βιβλίο του καθηγητή Χίγκα «μια επανάσταση που θα σώσει τη γη». Τρία χρόνια αργότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωργία, καλλιεργώντας ποικιλίες λαχανικών σε αγρόκτημα 400 εκταρίων που βρίσκεται στη πόλη Σουκαγκάουα, στη νομαρχία της Φουκουσίμα. Η πόλη είναι γνωστή για τη παραγωγή αγγουριών με τη μάρκα “iwase” που τη γνωρίζουν σε όλη την επικράτεια.

Αυτά τα αγγούρια είναι γνωστά για το βαθύ πράσινο χρώμα τους και το πόσο τρυφερά είναι. Ο κύριος Ishii άρχισε να τα καλλιεργεί το 2001. Το 2008, επέκτεινε την επιχείρησή του και τα αγγούρια του έφτασαν σε δημοφιλή σούπερ μάρκετ πολυτελείας στο Τόκιο. Η επιχείρησή του ήταν σε καλό δρόμο. Ακριβώς μόλις ετοιμάζονταν για νέα επέκταση, συνέβη το πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο και το τσουνάμι το 2011.

Τότε όλα σταμάτησαν.

Επειδή χρησιμοποιούσε τη τεχνολογία των ΕΜ από το 1990, ευτυχώς η παραγωγή του ήταν απαλλαγμένη από ραδιενεργή μόλυνση. ‘Όμως οι καταναλωτές θεωρούσαν τα προϊόντα του επικίνδυνα γιατί καλλιεργούνταν στη Φουκουσίμα. Δεν παραιτήθηκε και συνέχισε να καλλιεργεί αγγούρια εντελώς απαλλαγμένα από χημικά, ακολουθώντας τη δική του μέθοδο καλλιέργειας. Μπορεί να καλλιεργεί αγγούρια χωρίς φυτοφάρμακα που γενικά θεωρείται πολύ δύσκολο.

Μετά τη σκληρή δουλειά, η ζήτηση στην αγορά σταδιακά επανήλθε και σήμερα οι πωλήσεις σταθερά ανεβαίνουν.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΜ

Ο κύριος Ishii ανέπτυξε τη δική του μέθοδο καλλιέργειας αγγουριών όπως θα δείτε παρακάτω:

  1. Σκεπάστε το κουτί σποράς με πλούσιο φλοιό κάρβουνου σε ύψος 5 εκατοστών.

  2. Μουλιάστε το κουτί σποράς σε ενεργοποιημένο ΕΜ αραιωμένο στο νερό (3%).

  3. Βάλτε 1 εκατοστό χώμα πάνω από το κάρβουνο και τοποθετήστε τους σπόρους, που προηγουμένως είχαν μουλιάσει στο ενεργοποιημένο ΕΜ, σε διαστήματα των 2 εκατοστών από πλευρά σε πλευρά και 8 εκατοστά από κάτω.

  4. ‘Όταν τα αγγούρια βλαστήσουν και το κύριο φύλλο είναι περίπου 1 εκατοστό ψηλό, μπολιάζουμε στις κολοκυθιές. Κόψτε το κοτσάνι από τη κολοκύθα βάσης διαγώνια και εισάγετε τα αγγούρια.

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε τα φυτά κολοκύθας σαν δέντρο βάσης είναι γιατί είναι από την ίδια οικογένεια νεροκολοκύθων όπως τα αγγούρια και προωθούν την ανάπτυξη της ρίζας ενώ τα αγγούρια μπορούν να πάρουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

  1. ‘Όταν τα αγγούρια έχουν τρεισήμισι κύρια φύλλα, μουλιάστε τα σπορόφυτα σε ενεργοποιημένο ΕΜ (3%) και φυτέψτε στο χωράφι. Επιπρόσθετα, γεμίστε τις τρύπες φύτευσης με ενεργοποιημένο ΕΜ (3%) εκ των προτέρων.

  2. Η συγκομιδή αρχίζει κατά προσέγγιση ένα μήνα μετά το φύτεμα.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αγγούρια εύκολα καταστρέφονται από παράσιτα και ασθένειες, που σαν αποτέλεσμα υπάρχει δυσκολία στο να έχει κανείς σταθερές συγκομιδές. ‘Όμως χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία των ΕΜ με το δικό του τρόπο, ο κύριος Ishii με επιτυχία έχει υψηλή απόδοση σε κάθε συγκομιδή αγγουριών. Ακόμα και μετά το πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, μπόρεσε να ορθοποδήσει η επιχείρησή του.

Εξάλλου ο κύριος Ishii διδάσκει σε δημοτικό σχολείο εδώ και 17 χρόνια. Μαθαίνει στους μαθητές του τρίτου έτους να καλλιεργούν αγγούρια, μελιτζάνες, ντομάτες και άλλους καρπούς χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία των ΕΜ. Eπίσης διδάσκει τους τεταρτοετείς τις βασικές γνώσεις των ΕΜ: τις χρήσεις του ενεργοποιημένου ΕΜ, το ΕΜ Bokashi, ΕΜ mudballs, πως καθαρίζονται οι πισίνες και τον καθαρισμό των ποταμών.

Χάρη στις δραστηριότητες του κυρίου Ishii ελπίζει ότι τα παιδιά θα ευαισθητοποιηθούν ως προς τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα προβλήματα που υπάρχουν με τη τροφή ενώ θα ζουν σε αρμονία με τη φύση και τη κοινωνία.

Related Posts