0
You have 0 items in your cart
0
You have 0 items in your cart

Το Άλογο και οι βοσκότοποι του

Ενδόφυτα σε χορτάρι ιπποειδών – μέτρα με ΕΜ

Η εντατικοποίηση της γεωργίας δεν έχει σταματήσει στις περισσότερες φάρμες αλόγων. Μικροί βοσκότοποι  και κτηνοτροφικές εκτάσεις με μεγάλο αριθμό αλόγων ταυτόχρονα σημαίνουν σε μεγάλο βαθμό μονόπλευρες εκτάσεις λιβαδιών με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης. Είναι γνωστό ότι τα χόρτα υψηλής απόδοσης, για παράδειγμα όσον αφορά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φρουκτάνη, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των αλόγων (κίνδυνος λαμινίτιδας). Πολλοί ειδικοί επικρίνουν ολοένα και περισσότερο την εντατική καλλιέργεια λιβαδιών και βοσκοτόπων για έναν άλλο λόγο: τα λεγόμενα «ενδόφυτα» και οι πιθανές επιπτώσεις τους στο άλογο τους προκαλούν πονοκεφάλους. Θα θέλαμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι είναι τα ενδόφυτα και εάν οι EM Effective Μικροοργανισμοί είναι κατάλληλοι για την προστασία του αλόγου και τη βελτίωση των λιβαδιών.

Αυτά είναι ενδόφυτα

Τα ενδόφυτα είναι μύκητες που ζουν φυσικά μεταξύ των κυττάρων, δηλαδή στο εσωτερικό («ένδο») των φυτών («φυτός»). Αυτοί οι μύκητες ζουν σε συμβίωση με το φυτό – τροφοδοτούνται με νερό, ενέργεια και θρεπτικά συστατικά από αυτό, αλλά οι μύκητες βοηθούν το φυτό να επιβιώσει σε ακραίες καταστάσεις. Στη συνέχεια παράγουν, για παράδειγμα, ουσίες που προστατεύουν το φυτό από τα παράσιτα, το βοηθούν στην ξηρασία ή την έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή το προστατεύουν από παθογόνα.

Αυτές οι φυσικές ιδιότητες των ενδοφύτων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον στο πλαίσιο της αναπαραγωγής φυτών. Για το λόγο αυτό, εκτράφηκαν σκόπιμα σε ορισμένα χόρτα ή άλλαξαν τα επίπεδά τους. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ανάλογα με τη γενετική του μύκητα και του φυτού, και τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν και τα δύο μαζί, τα ενδοφυτικά παράγουν ένα ολόκληρο κοκτέιλ τοξινών που είναι τοξικά για τα ζώα που βόσκουν. Τα υψηλότερα επίπεδα δηλητηρίου μετρώνται στο κάτω μέρος του στελέχους και στους κόλπους των λουλουδιών. Το πολυετές σίκαλο, το λιβάδι και η κόκκινη φακή  είναι τα χόρτα των οποίων τα ενδόφυτα μπορούν να παράγουν τα υψηλότερα επίπεδα τοξινών.

Τα στρεσαρισμένα βοσκοτόπια που κινδυνεύουν ιδιαίτερα

Η υπερβολική βόσκηση, δηλ. πάρα πολλά άλογα στη διαθέσιμη περιοχή, η υψηλή περιεκτικότητα, το συμπιεσμένο έδαφος και η ανεπαρκής λίπανση αλλάζουν τον φυτικό πληθυσμό στο βοσκότοπο. Επιβιώνουν μόνο τα φυτά που αντιμετωπίζουν καλύτερα την κακή κατάσταση – τα φυτά με τα πιο ενεργά ενδόφυτα και επομένως τα χειρότερα φυτά για το άλογο. Έτσι, δεν είναι μόνο οι φρουκτάνες που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες πεπτικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της λαμινίτιδας. Εάν προκύψουν προβλήματα εκτός του τυπικού «καιρού φρουκτάνης» (ηλιοφάνεια σε χαμηλές θερμοκρασίες), μπορεί να ευθύνονται και οι τοξίνες των ενδοφύτων. Εκτός από τις παρατηρούμενες πεπτικές διαταραχές, θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η δηλητηρίαση εάν παρουσιαστούν προβλήματα συμπεριφοράς ή αλλεργικές αντιδράσεις. Όλα τα άλογα θα πρέπει να αποφεύγουν τον προσβεβλημένο βοσκότοπο μέχρι να προσδιοριστεί η αιτία.

Φυσικά, δεν είναι όλα τα χόρτα σε περιοχές που βόσκουν συχνά επικίνδυνα και δηλητηριώδη για τα άλογα ανά πάσα στιγμή. Πολλές αρνητικές περιστάσεις πρέπει να έρθουν στο παιχνίδι ταυτόχρονα, προκειμένου όλα τα ενδόφυτα του φυτού να παράγουν τοξίνες. Επιπλέον, δεν είναι όλα τα άλογα εξίσου ευαίσθητα στις τοξίνες. Επομένως, δεν υπάρχει θεμελιώδης κίνδυνος να βγάλετε το άλογό σας έξω στο βοσκότοπο – ειδικά επειδή η βοσκή είναι η πιο φυσική μορφή εκτροφής, ακόμα κι αν είναι δυνατή μόνο την ώρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον κίνδυνο που μπορεί να θέτουν τα ενδόφυτα προκειμένου να τον μειώσουμε μακροπρόθεσμα.

Ειδικά μείγματα σπόρων για βοσκότοποι αλόγων;

Αφού οι φρουκτάνες αναγνωρίστηκαν πριν από χρόνια ως πιθανός πυροδότης της λαμινίτιδας, οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί φυτών προσφέρουν τώρα μείγματα χόρτου χαμηλής περιεκτικότητας σε φρουκτάνιο για βοσκότοποι αλόγων. Αυτά τα μείγματα χόρτου αποτελούνται κυρίως από εκτεταμένες και επομένως φτωχές σε ενδόφυτα ποικιλίες που εκτράφηκαν λιγότερο για ανθεκτικότητα. Είναι αντίστοιχα ευαίσθητα στην υπερεκμετάλλευση και λειτουργούν μόνο σε εκτεταμένη βόσκηση. Εάν το ποσοστό χρήσης αυξηθεί, τα ανθεκτικά στο στρες, πλούσια σε ενδόφυτα χόρτα στο μείγμα θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι αφίδες μπορούν να «μεταφέρουν» ενδοφυτικά σε άλλα φυτά. Για να παραμείνει «φτωχή σε ενδόφυτα», η περιοχή του βοσκοτόπου θα έπρεπε να αναφυτεύεται τακτικά. Για τη μείωση των τοξινών των ενδοφύτων στη συνολική ανάπτυξη, τέτοια μείγματα δεν αποτελούν λύση για οικοτροφεία με μεγάλο αριθμό αλόγων στο βοσκότοπο.

«Απελευθέρωση» βοσκοτόπων

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες ιπποτροφίας θα πρέπει να βασίζονται στη βιώσιμη διαχείριση των βοσκοτόπων και να ενημερώνουν σχετικά τους ιδιοκτήτες τους. Εάν υπάρχει μικρή έκταση βοσκής, αυτό μπορεί να συνοδεύεται από περιορισμούς: Τα άλογα πρέπει να βγαίνουν στο λιβάδι μόνο σε σταθερό έδαφος. Μόλις ο χλοοτάπητας γίνει πολύ κοντός, θα πρέπει να δοθεί στην περιοχή ένα αναζωογονητικό διάλειμμα. Ο χρόνος βόσκησης πρέπει να προσαρμόζεται στη βλάστηση. Ταυτόχρονα, τα μέτρα βελτίωσης του εδάφους χρησιμοποιώντας μικροοργανισμούς EM Effective είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη προστασία για τα χόρτα από το στρες – δηλαδή η δραστηριότητα των υπαρχόντων ενδοφύτων: ενεργοποιείται η ζωή του εδάφους, βελτιώνεται η παροχή θρεπτικών ουσιών, αποφεύγεται η συμπίεση του εδάφους και διαλύεται στο μακροπρόθεσμα βελτιώνεται ο αερισμός του εδάφους και η ικανότητα συγκράτησης του νερού

Οπλίστε το έντερο του αλόγου

Μια μόνιμη, αλλά και μόνο προσωρινή λήψη ακατάλληλων ουσιών, όπως οι τοξίνες των ενδοφύτων, μπορεί να διαταράξει το μικροβιακό περιβάλλον στο ευαίσθητο έντερο του αλόγου. Αυτή η μετατόπιση δεν είναι άμεσα ορατή στο άλογο ούτε αναγνωρίζεται από τις εκκρίσεις. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες τοξίνες να εισέλθουν στον οργανισμό που ένα υγιές έντερο θα είχε μεταφέρει απευθείας από το σώμα. Το φυσικό περιβάλλον μικροοργανισμών μπορεί να υποστηριχθεί με την τροφοδοσία EM Effective Microorganisms. Οι βάρδιες μπορούν να αντισταθμιστούν και η ικανότητα του εντέρου να προστατεύει τον οργανισμό από ανεπιθύμητες ουσίες αυξάνεται.

Συμπέρασμα:

  • Μειώστε το άγχος των φυτών & υποστηρίξτε τα άλογα μέσω της σίτισης
  • Λιπάνετε τις περιοχές με έντονη βοσκή όπως χρειάζεται για να αποκλείσετε τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στα φυτά. φυσική λίπανση, για παράδειγμα με ιδιοκατασκευή bokashi ή κομπόστ από την κοπριά του ίδιου του αγροκτήματος. διαβάστε το άρθρο μας “Μποκάσι ή λίπασμα από κοπριά αλόγων“;
  • Αφήστε τα άλογα να βγουν στο βοσκότοπο μόνο εάν μπορείτε να το περπατήσετε, για να αποφύγετε σε μεγάλο βαθμό τη συμπίεση του εδάφους και τη ζημιά στον χλοοτάπητα.
  • Προωθήστε τον αερισμό του εδάφους και τη διάρκεια ζωής του εδάφους με τους EM Effective Microorganisms. Ο ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΤΗΣ ΕΔΑΦΟΥΣ είναι κατάλληλος.
  • Υποστηρίξτε τα άλογα που βόσκουν σε περιοχές που απειλούνται με εξαφάνιση με το υγρό συμπλήρωμα διατροφής EMIKO HorseCare ή το EMIKO HorseCare Bokashi.
  • Για τη δέσμευση ανεπιθύμητων ουσιών στα έντερα: τροφοδοτήστε κατά καιρούς το EMIKO HorseCare BokashiPLUS.
  • Ταΐστε σανό σε περιοχές που απειλούνται με εξαφάνιση κατά τη διάρκεια της ολοήμερης βόσκησης. Τα άλογα αποφεύγουν ενστικτωδώς τα δηλητηριώδη φυτά όταν υπάρχει άλλη τροφή.

 

Σχετικά προϊόντα:


Related Posts