0
You have 0 items in your cart
0
You have 0 items in your cart

Το ΕΜ® μειώνει τον κίνδυνο ζημιάς από την ξηρασία

Το EM μειώνει τον κίνδυνο ζημιάς από την ξηρασία

Το ξηρό καλοκαίρι του 2018, απέδειξε την πλήρη εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για λήψη μέτρων. Οι γεωργοί αναζητούν τρόπους να προσαρμοστούν στις ακραίες καιρικές συνθήκες και να διασφαλίσουν την αξιοποίηση των καλλιεργειών και την επιβίωση των ζώων.
Το ΕΜ®, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, έχει αποδείξει την αξία του στην προστασία του εδάφους και την αντοχή του σε ακραίες συνθήκες, όπως η ξηρασία. Η συστηματική χρήση του ΕΜ® και του ΕΜ® ΒΟΚΑΣΙ βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος και στην παροχή τροφής στα φυτά, κάνοντας τα πιο ανθεκτικά σε περιόδους έλλειψης νερού και ζωοτροφών.
Μάλιστα, η χρήση του ΕΜ® μπορεί να αυξήσει την οργανική ύλη στο έδαφος ακόμα και στον πρώτο χρόνο.

Η οργανική ύλη και τα ωφέλημα βακτήρια είναι η λύση για τα κατεστραμμένα εδάφη

Η συσσώρευση του χούμους (οργανική ύλη) μειώνει τον κίνδυνο ζημιών από ξηρασία και απώλειες καλλιεργειών.

Εάν το χούμος συσσωρευτεί αντί να διασπαστεί, εξαφανίζονται κυρίως οι περιοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επαρκή παροχή νερού: η συμπίεση του εδάφους διαλύεται, η ανάπτυξη των ριζών και η ριζοβολία προωθούνται, δημιουργούνται συμπαγείς δομές που αποτελούν βιότοπο για γαιοσκώληκες και βελτιστοποιούν το περιβάλλον για τους μικροοργανισμούς, έτσι ώστε το νερό να κρατείται καλύτερα και να δοθεί ξανά στην καλλιέργεια.

Συνολικά, το έδαφος γίνεται ελαστικό και σταθερό. Ωστόσο, αυτό που συχνά λείπει από πολλά γεωργικά εδάφη είναι η επαρκής μικροβιολογία για τη χρήση προστιθέμενης ή υπάρχουσας οργανικής ύλης για τον σχηματισμό χούμους και τη βελτίωση της παροχής του νερού. Το χούμος συσσωρεύεται αργά από μόνο του.

Συνήθως, το οργανικό υλικό αρχίζει να σαπίζει αντί να ωριμάζει, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η συσσώρευση χούμους με ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Συχνά, μπορούν να εντοπιστούν σημάδια ανεπαρκώς ωφέλιμων μικροοργανισμών στα υπολείμματα από τη συγκομιδή του προηγούμενου έτους, σε άρρωστα φυτά ή από μια άτυπη και δυσάρεστη μυρωδιά από το έδαφος. Η παροχή οργανικής ουσίας είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαμόρφωση του χούμους, ωστόσο, εάν διαπιστωθεί στασιμότητα στη διαδικασία αυτή, τότε αξίζει να εξεταστεί η χρήση του ΕΜ® ως μια πολλά υποσχόμενη επιλογή.

Γρήγορα αποτελέσματα με ΕΜ® σε οργανικά καλά εφοδιασμένο έδαφος και λιβάδια

Εάν η αναλογία της οργανικής ύλης στο έδαφος είναι σωστή, συχνά υπάρχει απλώς ανεπαρκής μικροβιακή δραστηριότητα για να αυξηθεί η συσσώρευση χούμους και, επομένως, να βελτιωθεί η δομή του εδάφους και η χρησιμοποιήσιμη χωρητικότητα χωραφιού (nFK).

Η χρησιμοποιήσιμη χωρητικότητα χωραφιού (nFK) υποδεικνύει ποιο νερό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στα φυτά, όταν το έδαφος είναι πλήρως κορεσμένο. Προηγουμένως, ονομαζόταν χρησιμοποιήσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης νερού (nWSK) του ενεργού ριζικού χώρου (WRe) ενός εδάφους.

Η εφαρμογή του ΕΜ® ως ενεργοποιητή εδάφους περιορίζεται αποκλειστικά σε κατάφυτες περιοχές, είτε με την επικάλυψη κοπριάς αναβαθμισμένης με πρόσθετο υγρής κοπριάς, είτε με το ψεκασμό σε υπολείμματα καλλιεργειών για ταχεία σήψη (RotteLenker). Τα λιβάδια συνήθως διαθέτουν αρκετή οργανική ύλη, εξηγώντας τα γρήγορα αποτελέσματα της χρήσης του ΕΜ®. Σε μια περίπτωση μελέτης σε λιβάδια το ξηρό καλοκαίρι του 2018, η διαφορά σε γειτονικές περιοχές έγινε όλο και πιο εμφανής καθώς προχωρούσε η ξηρασία. Η περιοχή αντιμετωπίστηκε με ΕΜ® (υγρή κοπριά) για πρώτη φορά το 2018.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υπάρχει μια ευκαιρία που πρέπει να ληφθεί υπόψη, έτσι ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή ζωοτροφών από τις υπάρχουσες περιοχές, ειδικά κατά τη διάρκεια προβλεπόμενων ξηρών καλοκαιριών, κατά το πρώτο έτος χρήσης του ΕΜ®.

 

Ποιοι παράγοντες κινδύνου πρέπει να αποκλειστούν;

Για να προστατεύσετε το έδαφος από την ξηρασία, μπορείτε να λάβετε υπόψη τους εξής παράγοντες:

  • Αποφύγετε τη συμπίεση του εδάφους, έτσι ώστε τα καλλιεργούμενα φυτά να μπορούν να ριζώσουν βέλτιστα στο έδαφος,
  • Χρησιμοποιείτε μόνο υπολείμματα ζύμωσης σε συνδυασμό με συμπλήρωμα άνθρακα (π.χ. άνθρακας υποστρώματος) ως οργανικό λίπασμα, γιατί διαφορετικά καταναλώνουν χούμους,
  • Προσαρμοσμένη ανόργανη λίπανση έτσι ώστε η τιμή του pH στο έδαφος να παραμένει σταθερή και ο βιότοπος για μικροοργανισμούς και οργανισμούς του εδάφους να αλλάζει μόνο οριακά,
  • Μέτρια λίπανση με κοπριά που δεν έχει αναβαθμιστεί με ΕΜ® γιατί περιέχει μεγάλη αναλογία διαβρωτικών ουσιών για τα φυτά και το έδαφος (ζωντανά όντα).

 

Τι κάνει το EM με τη ρίζα;

Η ριζοβολία είναι σημαντική για την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών, και η χρήση του ΕΜ® μπορεί να βελτιώσει τη ριζοβολία των φυτών και να αυξήσει την απόδοση τους. Η αύξηση του λεπτού ριζικού συστήματος μπορεί να βελτιώσει την πρόσβαση των φυτών σε νερό και θρεπτικά στοιχεία, και να βοηθήσει τα φυτά να αντιμετωπίσουν περίοδους ξηρασίας και άλλες αναπόφευκτες καταστάσεις στο περιβάλλον τους. Επιπλέον, η προαγωγή των μυκοριζών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ριζοβολίας και της ανάπτυξης των φυτών, καθώς οι μυκόριζες συνεργάζονται με τα φυτά για την ανταλλαγή θρεπτικών στοιχείων και άλλων χρήσιμων ουσιών.

Related Posts