0
You have 0 items in your cart
0
You have 0 items in your cart

Οι κτηνοτρόφοι και ο χρυσός της υγρής κοπριάς που εκμηδενίζει τα κόστη στις καλλιέργειες

Η υγρή κοπριά ως λίπασμα υψηλής ποιότητας

Αρκετές φορές το χρόνο, μια δυσάρεστη μυρωδιά υγρής κοπριάς αναδύεται από τις περιοχές των περισσότερων εργασιών φινιρίσματος. Προς λύπη πολλών κατοίκων της περιοχής.

Η κοπριά μπορεί να αναβαθμιστεί με την προσθήκη ΕΜ®. Μυρίζει διαφορετικά στις φάρμες που αναβαθμίζουν την κοπριά τους με ΕΜ®: δεν υπάρχει δυσωδία στα χωράφια ή στα λιβάδια και οι μυρωδιές είναι ήδη πολύ μέτριες στον αχυρώνα και στην αποθήκη κοπριάς. Επιπλέον, υπάρχει υγρή κοπριά που είναι σημαντικά πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η οποία όχι μόνο είναι πιο συμβατή με το έδαφος και τα φυτά από τη συμβατική κοπριά, αλλά επίσης ενεργοποιεί τη ζωή του εδάφους και έτσι δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για φυτά.

Μια δοκιμή πεδίου από το LWK Niedersachsen σε λιβάδια έδωσε πειστικά αποτελέσματα. Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε πώς μπορούν να εξηγηθούν τα πλεονεκτήματα του EM-Gille, (υγρή κοπριά) γιατί υπάρχουν και οικονομικά θετικά αποτελέσματα και πώς μπορείτε να αναβαθμίσετε το λίπασμα της φάρμας σας με στοχευμένο τρόπο.

 

Πρώτα από ‘όλα:

Ο πολτός κοπριάς (υγρή κοπριά) χωρίς ΕΜ® μυρίζει πιο δυσάρεστα και μπορεί να βλάψει το έδαφος και τα φυτά. Η βρώμα είναι ένας καλός δείκτης των διαδικασιών υποβάθμισης της σήψης. Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αποσυντίθενται στην υγρή κοπριά και διαφεύγουν με τη μορφή αερίου (αμμωνία, μεθάνιο, οξείδιο του αζώτου). Ρυπαίνουν το κλίμα στον αχυρώνα και επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία των ζώων και το περιβάλλον. Τα υποβαθμισμένα θρεπτικά συστατικά – ιδιαίτερα το άζωτο – πρέπει αργότερα να παρέχονται στα φυτά με τη μορφή ορυκτών, κάτι που είναι ακριβό. Η μυρωδάτη, συχνά σάπια υγρή κοπριά επιβαρύνει επίσης τη μικροβιολογία του εδάφους. Οι εκφυλιστικοί μικροοργανισμοί που προκαλούν σήψη πολλαπλασιάζονται δυσανάλογα και τα πλάσματα του εδάφους όπως οι γαιοσκώληκες υποχωρούν.

Η λειτουργία του εδάφους ως πεπτικού οργάνου του φυτού μπορεί να διαταραχθεί σοβαρά. Τέτοια υγρή κοπριά έχει επίσης επιθετική επίδραση στα νεαρά φυτά και τις ρίζες. Επιφανειακά μπορεί να οδηγήσει σε χημικά εγκαύματα στα φύλλα και στο έδαφος, μπορεί να βλάψει τις ακόμα λεπτές ρίζες – ειδικά τις μυκόρριζες. Με τη βοήθεια της EMIKO GülleZusatz του χάρη στις διαδικασίες ζύμωσης, οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί της OriginalTM ΕΜ® του Dρ. Higa μπορούν τώρα να μετατρέψουν την υγρή κοπριά που είχε την τάση να σαπίζει και να μυρίζει σε λίπασμα υψηλής ποιότητας.

 

Τα πλεονεκτήματα της υγρής κοπριάς με το Αυθεντικό ΕΜ®

Η μυρωδιά της υγρής κοπριάς.

Οι Ενεργοί μικροοργανισμοί στο πρόσθετο υγρής κοπριάς EMIKO αποτρέπουν τη σήψη που προκαλείται από μια προεξοχή αρνητικών μικροοργανισμών στην υγρή κοπριά. Εάν η υγρή κοπριά δεν σαπίζει, βρωμάει λιγότερο γιατί δεν διαφεύγουν δύσοσμα αέρια. Επομένως, η ενόχληση της οσμής μειώνεται σημαντικά στον αχυρώνα, στην αποθήκη πολτού και στο χωράφι.

Θρεπτικά συστατικά στην υγρή κοπριά:
Με το πρόσθετο υγρής κοπριάς EMIKO, η υγρή κοπριά έχει ήδη μετατραπεί στον αχυρώνα. Τα υπάρχοντα θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιούνται από τους μικροοργανισμούς ως τροφή και διασπώνται σε μικρότερα συστατικά πριν διαδοθούν. Επιπλέον, στην κοπριά υπάρχουν τα μεταβολικά προϊόντα των Ενεργών μικροοργανισμών: ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα και αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν θετική επίδραση στην αξία του λιπάσματος και στην προστασία των οργανισμών του εδάφους. Δεδομένου ότι η ΕΜ® κοπριά διεγείρει τη μικροβιολογία και τη δραστηριότητα των οργανισμών του εδάφους, έχει πιο θετική επίδραση στην ισορροπία του χούμου από τη συμβατική κοπριά. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται δεσμεύονται πιο γρήγορα και έτσι προστατεύονται από το να ξεπλυθούν.

 

Λιγότερες μύγες:
Οι μύγες γεννούν τα αυγά τους σε σάπιο υλικό. Δεδομένου ότι η κοπριά ΕΜ® δεν σαπίζει, ο πληθυσμός των μυγών στον αχυρώνα και γύρω από τους χώρους αποθήκευσης μειώνεται επίσης, επειδή οι προνύμφες δεν έχουν την πηγή τροφής.

Κατανομή αναστολέων και παθογόνων:
Οι Ενεργοί μικροοργανισμοί είναι γνωστό ότι μπορούν να επιβιώσουν σε ακραία περιβάλλοντα και να εξασφαλίσουν την αναγέννηση. Αυτό οφείλεται κυρίως στα εξαιρετικά ισχυρά βακτήρια φωτοσύνθεσης που περιέχει, τα οποία μπορούν ακόμη και να διασπάσουν τα υπολείμματα φαρμάκων στα αβλαβή συστατικά τους και να προστατεύσουν αναλόγως τους μικροοργανισμούς στο έδαφος.

Παθογόνα όπως η σαλμονέλα, τα κλωστρίδια ή τα βακτήρια coli εμποδίζονται να πολλαπλασιαστούν από τους Ενεργούς μικροοργανισμούς και ο κύκλος τους από τον στάβλο μέσω του χωραφιού/λιβάδι πίσω στον στάβλο μπορεί να διακοπεί. Λιγότερες μύγες σημαίνει επίσης πολύ μικρότερη πιθανότητα να μεταδοθούν υπάρχουσες ασθένειες πέρα από μεμονωμένες ομάδες ζώων. Τα επιβλαβή βαρέα μέταλλα στερεώνονται με συσσώρευση ιόντων και δεν μπορούν να απορροφηθούν από τα φυτά ή να ξεπλυθούν σε βαθιά στρώματα του εδάφους.

Ομοιογένεια της υγρής κοπριάς και της ανάπτυξης αφρού:
Λόγω της ζωηρής μικροβιακής δραστηριότητας στην υγρή κοπριά, υπάρχουν λιγότερα στρώματα που επιπλέουν και βυθίζονται. Η ρευστότητα βελτιώνεται σημαντικά και απαιτείται λιγότερη ανάδευση. Εφόσον αποτρέπονται οι διαδικασίες σήψης, η υγρή κοπριά ΕΜ® αφρίζει σημαντικά λιγότερο ή καθόλου. Ο αφρός στην υγρή κοπριά προκαλείται κυρίως από την ανάπτυξη μεθανίου κατά τις διαδικασίες σήψης και συνήθως οφείλεται σε υπερπροσφορά πρωτεϊνών στα ζώα. Εάν το EMIKO GülleZusatz προστεθεί στο ήδη γεμάτο κανάλι υγρής κοπριάς, η ανάπτυξη αφρού είναι ήδη ορατή μετά από μερικές ημέρες.

Τα πλεονεκτήματα της υγρής κοπριάς με αυθεντικά ΕΜ® σε λιβάδια για την παραγωγή χορτονομής:
Το 2016 και το 2017, το Γεωργικό Επιμελητήριο πραγματοποίησε συγκριτική δοκιμή πεδίου στο Ovelgönne της βόρειας Γερμανίας με ΕΜ® κοπριά (κοπριά βοοειδών που αναβαθμίστηκε με πρόσθετο κοπριάς EMIKO), καθαρή κοπριά βοοειδών και πλήρες λίπασμα. Ήδη από τον πρώτο χρόνο της δοκιμής, έγινε εμφανής η θετική εξέλιξη της περιοχής που γονιμοποιήθηκε με ΕΜ® υγρή κοπριά σε σύγκριση με την περιοχή που λιπαίνεται συμβατικά με καθαρή υγρή κοπριά: υψηλότερη απόδοση πράσινης ουσίας και συνεπώς υψηλότερη απόδοση DM περισσότερο MJ/NEL και πρωτεΐνη στο γρασίδι (πολύ ενδιαφέρον: ακόμα και με τις καθυστερημένες περικοπές!) σημαντικά καλύτερες αποδόσεις στην  και τομή εξακολουθεί να είναι θετικό: το ΕΜ® μειώνει το περιεχόμενο NDF και ADF στη ροή, μείωσε την περιεκτικότητα σε Al και Fe στην επένδυση με αυξημένη περιεκτικότητα σε Κ.

 

Συνταγή:

Τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν από τη διασπορά της υγρής κοπριάς, προστέθηκε 1 λίτρο EMIKO GülleZuZusatz ανά κυβικό και στη συνέχεια αναμίχθηκε καλά.

Για τον προγραμματισμό σας:
Αυτό το χρονικό διάστημα των 4 εβδομάδων μείξης και αναμονής είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Θα επιτύχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο αγρόκτημα με τη συνεχή εφαρμογή υγρής κοπριάς.

Εάν γίνεται χρήση των ΕΜ® στο στάβλο τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η επεξεργασία με EMIKO GülleZusatz μετατρέπει τη συμβατική υγρή κοπριά σε φυσικό λίπασμα υψηλής ποιότητας για όλες τις περιοχές καλλιέργειας φυτών.

Η χρήση Ενεργών μικροοργανισμών στην υγρή κοπριά αποτρέπει τη σήψη και συνεπώς τη δυσοσμία, προστατεύει τα υπάρχοντα θρεπτικά συστατικά και ενισχύει περαιτέρω την κοπριά μέσω των ΕΜ® μεταβολιτών. Η ΕΜ® υγρή κοπριά είναι ιδιαίτερα συμβατή με το έδαφος και τα φυτά. Ενισχύει τους αναστολείς και αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων, βελτιώνει την ομοιογένεια και τη ρευστότητα της υγρής κοπριάς.

Related Posts